"Turek" - čistě český vynález....???
Víte, že Turci nemají ani ponětí cože to ten "Turek" je? Pokud jste již natolik závislí na tomto způsobu přípravy kávy nebo hůře - pohodlní, že zkrátka jinou odmítáte nebo prostě proto, že je nejrychlejší, zkuste ctít alespoň 2 základní pravidla. Nepochybně poznáte, jak budou Vaše chuťové pohárky, čich a především žaludek šťastní.
1) Umletou kávu nezalívejte vroucí vodou, ale nechte ji asi 20 sec. odstát. Teplota vody tak klesne k 90°C, nepřipravíte se tím o vzácné a prchavé aroma.
2) Kávu nechte extrahovat maximálně do 4 minut! Po té nápoj zceďte a sedlinu odstraňte. Potom můžete nápoj upíjet jak Vám libo. Po oněch 4 minutách si již připravujete pouze dřevný výluh se všemi špatnými látkami. Samozřejmě, že se neubráníte trošku dřevného logru zkonzumovat. Budeme-li hodnotit zdravou a nezdravou kávu, pak vězte, že ten náš "Turek" je tou NEJHORŠÍ volbou. Vaše tělo s ním zápasí několik hodin!!!
Naproti tomu například u správně připraveného Espressa (MAX 20 - 35 ml.!!!) si můžete vychutnat nejen tisíce vůní a chutí, ale můžete si jej dopřát o mnoho častěji. Lze říci, že klidně každou hodinu bez přílišného zatížení organismu. Tím spíše, budete-li dávat přednost 100% Arabice, která má jen okolo 1% kofeinu. Na základě mnoha mezinárodních odborných studií je dokonce prokázáno, že nejen "zdravé" Espresso, ale mnohé jiné - avšak vždy zdravě připravené kávy, prospívají a chrání zažívací trakt i další orgány před spoustou nemocí, též zhoubných. Toto samozřejmě nelze chápat tak, že čím více Espressa nebo zdravé kávy vypijete, tím budete zdravější. I zde platí - všeho s mírou! Důležité je, abychom se cítili spokojení, pochutnali si a nepociťovali obtíže. Ideální a prokázaná zdraví prospěšná denní dávka jsou 4 - 6 šálků ZDRAVÉ kávy.
Parametrů pro správné a zdravé Espresso je více a je zcela zásadní je všechny maximálně dodržovat. V opačném případě je výsledek vždy velice špatný a potom je úplně jedno jakou kávu pijete. Bohužel kávové mizérie se stále ještě dočkáte v hojném počtu i v nóbl provozovnách. Nerozeznáte žádné úchvatné aroma, nepocítíte lahodnost ani nezažijete ten dlouze magický aftertaste čili dochuť. Získáte jen hrnek hnědé a páchnoucí břečky, kterou si mnozí musí osladit mnoha dávkami cukru a mléka. Přitom čerstvá a zdravá káva slazení vůbec nepotřebuje. Kdo nevěří, stačí si připravit tzv. rozfázování. Sami poznáte co je kvalitní káva a co je dřevný výluh.
Dnes je již mnoho způsobů jak si dobrou a kvalitní kávu připravit za rozumné peníze také v domácích podmínkách. Ani ten nejdražší kávovar vám však nepřipraví kvalitní a lahodnou kávu, když jej nebudete mít správně seřízen a nebudete o něj pečovat. Na druhou stranu i zde platí, že "Za málo peněz se dá pořídit hodně muziky". Jen CHTÍT vědět jak na to.
A jak je to s kávami v běžných obchodech? Nejlevnější směsi obsahují často až příliš velký podíl té nejpodřadnější Robusty, která dodává jemné Arabice sílu, ale především více kofeinu - až 4,5 %. A kvalita arabiky samotné? Ta bývá téměř vždy také tragická. Důvody proč tomu tak často bývá nemusíme jistě rozvádět.